Om Norgesturene

Hvert år sender De Små Glæders Legat kræftsyge børn på tur til Merket i Norge.

Gennem 3 årtier har vi, i “De små Glæders Legat”, erfaret, hvordan en ferieoplevelse med andre i samme situation, som en selv, kan være medvirkende til positiv påvirkning på den enkeltes opfattelse af sig selv, egne grænser og sygdomsforløb.

Børn og unge med kræft er igennem hårde og krævende behandlingsforløb. Mange oplever gener og senfølger, som de skal lære at leve med. Typisk bliver de hurtigere trætte og kan have svært ved at koncentrere sig, ligesom de kan have andre - såvel psykiske, som fysiske – problematikker. De rummer, til trods herfor, ofte store ressourcer og vil bare gerne være normale, som deres jævnaldrene kammerater – og det er det, der er så unikt for disse børn/unge!

Forventningen i tiden op til rejsen, kan styrke motivationen, for børn og unge med kræft, til at gennemføre den livsvigtige og nødvendig behandling mod sygdom.

Aktiviteterne under opholdet, udfordrer den enkeltes fysiske, personlige, kreative og sociale evner, samt styrker børnene/de unges selvtillid, selvstændighed og selvværd. Det særlige ved disse børn/unge er, at de udviser stor hjælpsomhed og omsorg for hinanden. De har ingen barrierer. De kan tale sammen om deres sygdom og problemer – og blive mødt med forståelse for, hvordan det er.

Efter turen er netværket med de andre børn guld værd og mange får nye venskaber for livet.

Turene til Norge, uden forældre og søskende, er et frirum, hvor børnene/de unge kan være sammen med ligesindede og dele netop deres historie. Der opstår fællesskabsfølelse og der opbygges overskud til hverdagen, hvor netop disse børn/unge har lidt flere udfordringer, end deres jævnaldrene.

Der arrangeres to forskellige ture. En oplevelsestur i September, for 7-12 årige, samt en snetur i Januar for de 12-18 årige.

Rejsen foregår fuldt forsvarligt i forhold til børnenes sygdom.
På Norgesturene er børnene og de unge ledsaget af sundhedsfagligt personale, der har det sygepleje- og lægefaglige ansvar. Inden afrejse er der indhentet lægefaglige oplysninger fra de afdelinger, børnene/de unge er tilknyttet.

Transporten arrangeres i samarbejde med SAS, der har mange års erfaring med legatet og vores ønske om at skærme/isolere børnene/de unge, i forhold til andre rejsende i lufthavnen/om bord på flyene.

Hytten vi bor vi : "Blå stua"

Smuk natur - her solopgang over hytten.

En ferietur med andre kræftsyge børn og unge, giver plads til at tale om sygdom, på en anden måde

Lunas mor: “Det har været en helt fantastisk oplevelse for hende, som hun vil bærer med sig resten af livet. Hun har mødt mange fantastiske mennesker, som individuelt har været med til at gøre turen til noget helt særligt. De har delt oplevelser med hinanden, udvekslet erfaringer og ikke mindst følt sig blandt ligestillet.”

“Da jeg fik at vide at jeg skulle med til Norge blev jeg helt vildt glad. Jeg havde aldrig prøvet at stå på ski før, så jeg var meget spændt på det. Da vi ankom var det lige som jeg havde håbet, at det ville være. Der var enormt flot i alle retninger og mega hyggeligt i husene. Det var rart at være sammen med andre, som havde været det samme igennem som mig. Alle menneskerne var virkelig søde og vi kom let til at grine. Jeg kan ikke udvælge noget som det bedste for det hele var helt perfekt, undtagen priserne for slik i kiosken :-)” Jens, 13 år

Jens’ familie udtaler: “Det har helt bestemt givet ham noget, at være sammen med andre, der har oplevet det samme som ham selv. Vi har efter hans ferier i Norge haft nogle gode snakke om, hvad det er han har været igennem, som syg, og hvad andre har måttet gennemleve. Det har medført en taknemmelighed og ydmyghed overfor den tilværelse vi har nu og alt det vi har, at være glade for.”

Midler går ubeskåret til glæde for kræftsyge børn

Alle beløb - små, som store, vil blive anvendt målrettet