Om Norgesturene

Hvert år sender De Små Glæders Legat kræftsyge børn på tur til Merket i Norge.

Gennem 3 årtier har vi, i “De små Glæders Legat”, erfaret, hvordan en ferieoplevelse med andre i samme situation, som en selv, kan være medvirkende til positiv påvirkning på den enkeltes opfattelse af sig selv, egne grænser og sygdomsforløb.

Børn og unge med kræft er igennem hårde og krævende behandlingsforløb. Mange oplever gener og senfølger, som de skal lære at leve med. Typisk bliver de hurtigere trætte og kan have svært ved at koncentrere sig, ligesom de kan have andre - såvel psykiske, som fysiske – problematikker. De rummer, til trods herfor, ofte store ressourcer og vil bare gerne være normale, som deres jævnaldrene kammerater – og det er det, der er så unikt for disse børn/unge!

Forventningen i tiden op til rejsen, kan styrke motivationen, for børn og unge med kræft, til at gennemføre den livsvigtige og nødvendig behandling mod sygdom.

Aktiviteterne under opholdet, udfordrer den enkeltes fysiske, personlige, kreative og sociale evner, samt styrker børnene/de unges selvtillid, selvstændighed og selvværd. Det særlige ved disse børn/unge er, at de udviser stor hjælpsomhed og omsorg for hinanden. De har ingen barrierer. De kan tale sammen om deres sygdom og problemer – og blive mødt med forståelse for, hvordan det er.

Efter turen er netværket med de andre børn guld værd og mange får nye venskaber for livet.

Turene til Norge, uden forældre og søskende, er et frirum, hvor børnene/de unge kan være sammen med ligesindede og dele netop deres historie. Der opstår fællesskabsfølelse og der opbygges overskud til hverdagen, hvor netop disse børn/unge har lidt flere udfordringer, end deres jævnaldrene.

Der arrangeres to forskellige ture. En oplevelsestur i September, for 7-12 årige, samt en snetur i Januar for de 12-18 årige.

Rejsen foregår fuldt forsvarligt i forhold til børnenes sygdom.
På Norgesturene er børnene og de unge ledsaget af sundhedsfagligt personale, der har det sygepleje- og lægefaglige ansvar. Inden afrejse er der indhentet lægefaglige oplysninger fra de afdelinger, børnene/de unge er tilknyttet.

Transporten arrangeres i samarbejde med SAS, der har mange års erfaring med legatet og vores ønske om at skærme/isolere børnene/de unge, i forhold til andre rejsende i lufthavnen/om bord på flyene.

Hytten vi bor vi : "Blå stua"
Smuk natur - her solopgang over hytten.

En ferietur med andre kræftsyge børn og unge, giver plads til at tale om sygdom, på en anden måde

Lunas mor: “Det har været en helt fantastisk oplevelse for hende, som hun vil bærer med sig resten af livet. Hun har mødt mange fantastiske mennesker, som individuelt har været med til at gøre turen til noget helt særligt. De har delt oplevelser med hinanden, udvekslet erfaringer og ikke mindst følt sig blandt ligestillet.”

Læs mere

Birgitte Lykke, Mor til Luna ; “Først vil vi sige tak for en fantastisk tur til Norge. Luna har med sjælden begejstring fortalt, fortalt og fortalt om jeres helt specielle tur. Det har været en helt fantastisk oplevelse for hende, som hun vil bærer med sig resten af livet. Hun har mødt mange fantastiske mennesker, som individuelt har været med til at gøre turen til noget helt særligt. De har delt oplevelser med hinanden, udvekslet erfaringer og ikke mindst følt sig blandt ligestillet. Alle arrangementerne har været suverænt godt planlagt og har bibragt hende en palet af sansemæssige, personlige og emotionelle oplevelser.
Det er fantastisk, at børnene har fået denne enestående oplevelse og vi vil gerne takke alle de mennesker, der har været med til at gøre det muligt.”

“Da jeg fik at vide at jeg skulle med til Norge blev jeg helt vildt glad. Jeg havde aldrig prøvet at stå på ski før, så jeg var meget spændt på det. Da vi ankom var det lige som jeg havde håbet, at det ville være. Der var enormt flot i alle retninger og mega hyggeligt i husene. Det var rart at være sammen med andre, som havde været det samme igennem som mig. Alle menneskerne var virkelig søde og vi kom let til at grine. Jeg kan ikke udvælge noget som det bedste for det hele var helt perfekt, undtagen priserne for slik i kiosken :-)” Jens, 13 år

Læs mere

Fra Jens’ dagbog 2015:

Folk der var med på Turen: Børnene: Erika, Mille, Freja, Filip, Kristian, Emil, Andreas, Maja, Celina, Marie Laura, Mig og Hjalte
Kan ikke navnede på alle voksne, men den jeg kan navnene på hedder: Dorthe, Martin, Malene, Nanna og SAS Anne

Dag 1.
Først fløj vi fra Aalborg til København. Da vi ankom kom vi i en ventesal til mindst 100 personer og vi var altså kun 7 personer på det tidspunkt. Så kom alle de andre og nu var vi 22 mennersker i alt. Nu manglede vi kun at flyve til Oslo.Så skulle vi køre i en 5 stjernet bus i lang tid, men det var nu ikke så slemt. Da vi ankom pakkede vi ud og jeg kom til at sove med en der hedder Malthe.
Til aftensmad fik vi:Laks, Kartofler, Is, Pandekager, Pizza, Slik, Og salat bar
Dagens notat:
Hjalte har skrevet i sin Logbog: Dag !: først fløj vi og så ventede vi og så fløj vi og så kom vi hen til en bus.

Dag 2.
Idag har vi været på svævebane igennen en skov og det var virkelig sjovt. Vi har været ude at fiske hvor vi fangede 17 fisk, bagefter grillede vi fiskene og de smagte lækkert. Nogle af os badede i søen som lå ved siden af hytterne. Jeg var en af dem, og vi fik at vide at vandet kun var 15 grader!
Til aftendmad fik vi: Pandekager, Salat, Spaghetti med kødsovs og coctail pølser, Frikadeller, Laks, og Kylling

Dag 3.
Idag har vi sejlet i speedbåd. Bagefter var vi på vandretur hvor vi skulle spille stigegolf, skyde med paintball og tegne en indianer tegning. Igen idag badede nogle af os men bare i længere tid. I søen var der også en flydende trampolin som mig, Hjalte, Filip og Emil hoppede på. Til aften var vi i en kæmpe tippie hvor vi lavede snobrød og hyggede.
Til aftensmad fik vi: mexicansk mad, Pandekager, Brownee og andre kager, Frugt
Dagens notat: Jeg er 9 år plus moms!

Dag 4.
Idag har vi pakket vores ting og spist lækker morgenmad. Så kørte vi i bus til Oslo hvor vi kom på MacDonald. Så kørte vi videre til lufthavnen og fløj derefter til København. I København kom vi hen på en af de to brandstationer i lufthavnen og der kørte vi i en enorm brandbil. Bagefter fløj os fra København til Aalborg. Vi taget godt imod af vores familier.
Mig og min familie kom på Bones og fik lækker mad!

Jens Neergaard Andersen – 12 år, fra Støvring

Jens’ familie udtaler: “Det har helt bestemt givet ham noget, at være sammen med andre, der har oplevet det samme som ham selv. Vi har efter hans ferier i Norge haft nogle gode snakke om, hvad det er han har været igennem, som syg, og hvad andre har måttet gennemleve. Det har medført en taknemmelighed og ydmyghed overfor den tilværelse vi har nu og alt det vi har, at være glade for.”

Læs mere

Charlotte Kristine Neergaard Andersen, Mor til Jens ; “Vi kan som Jens’ familie kun bakke op om hvor fantastisk det har været for Jens, at være i Norge. Han er blevet ovenud henrykt de 2 gange vi med glæde har kunnet fortælle ham, at han er blevet inviteret med på ferie. Og han har glædet sig helt utroligt til at skulle afsted, velvidende at han ikke på forhånd har kendt nogle af de andre deltagere. Når vi har talt med Jens, mens han har været i Norge, har vi kunnet høre på ham, at han virkelig har hygget sig. Og han har været meget taknemmelig for at få lov til at være med. Det har helt bestemt givet ham noget at være sammen med andre, der har oplevet det samme, som ham selv. Vi har efter hans ferier i Norge haft nogle gode snakke om, hvad det er han har været igennem som syg og hvad andre har måttet gennemleve. Det har medført en taknemmelighed og ydmyghed overfor den tilværelse vi har nu og alt det vi har, at være glade for. Vi kan kun give vores bedste anbefalinger til andre, der får chancen for en oplevelsesferie med De smaa glæders legat. Og vi vil sige tusind tak fordi Jens er så mange gode oplevelser rigere nu. Og har fået lov til at prøve sig selv og sine grænser af – bakket op af det fantastiske hold af voksne, der har været med på begge ture.”

Midler går ubeskåret til glæde for kræftsyge børn

Alle beløb - små, som store, vil blive anvendt målrettet